biblioskop.blogg.se

Pelleskopmatten läser och tycker.

Bokbloggsjerka 9-12 maj

Publicerad 2014-05-11 14:52:00 i Allmänt,

Den här helgen har jag verkligen inte lust med någonting alls, förutom att läsa och gå ut i naturen. Fast helst inte samtidigt. Men litet jerka kan jag inte motstå.
 
Den här helgen frågar Annika så här:
 
Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?
 
Hmmm...

Det beror ju litet på - vad är en "ljudbok"? Med mig är det så att jag tycker mycket om att lyssna på radioföljetongen i P1. För det mesta. Ibland är det nåt uselt, då får det vara. Värre är det när det är nåt egentligen bra, fast i usel uppläsning - då kan det hända att jag försöker lyssna, men inte riktigt orkar. Ett skräckexempel i den vägen var inläsningen av Stål av Silvia Avallone - en mycket bra roman, alldeles rysligt illa uppläst av Josefin Iziamo.  Brrr! Varning! Ett exempel på raka motsatsen är Madame Bovary uppläst av Philip Zandén, hela den långa varma förra sommaren. Ett minne för livet, tror jag!
 
Så radioföljetongen ställer jag mig, i princip, positiv till.
 
Rena ljudböcker däremot... Nja. Känns konstigt. Dels är det det där med händerna - vad ska jag GÖRA, liksom? Funkar inte ens med stickning eller strykning, till det skall det vara TV. Egentligen fungerar ljudböcker bara riktigt bra vid bilkörning, långt. Och fort.  En som jag tyckte väldigt mycket om var Liftarens guide till galaxen, i en uppläsning av Johan Rabaeus. Fullständigt genialiskt läst, provlyssna litet! Jag tyckte i och för sig om att läsa om liftaren, också, men faktum är att den är ännu bättre att lyssna på.
 
Även Krister Henrikssons inläsning av Harry Potter-böckerna tycker jag om - han har så gnökig röst och roslagsdialekten bryter igenom ibland! Dessutom är uttalet av vissa egennamnt befriande självsvåldigt mellan varven, såsom Härr Mi Åne. Allt för en förhöjd hörupplevelse!
 
Men sammanfattningsvis - ljudböcker är umbärliga, för mig. Inte lika umbärliga som läsplattor, men de kommer inte långt efter. För det är liksom något alldeles sinnligt i detta att hålla i en faktisk fysisk bok, prassla med bladen, snusa in lukten av Bok. Reaktionär är mitt andranamn.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela