biblioskop.blogg.se

Pelleskopmatten läser och tycker.

Estassy, Annika: Croissants till frukost (2014)

Publicerad 2014-05-02 05:22:00 i Populärfiktion,

Raka vägen från tryckpressarna till biblioskopet: Croissants till frukost!
 
Det här är skönlitteratur och av det utgivande förlaget Bokfabriken klassad som "feelgood" - Estassy har tidigare gett ut Solviken som jag inte har läst. Croissants till frukost är en fortsättning, men en alldeles fristående sådan. Det finns referenser till sådant som hände i den förra romanen, men det känns inte som att jag missar något. Däremot är det mycket möjligt att jag tar och läser Solviken också, i efterhand.
 
MEN: då väntar jag allt till i sommar, för det här tycker jag är semesterlitteratur. Ligga-i-solen-och-slöa-läsning.
 
Handlingen då: övre medelklass (minst) på väg in i medelåldern, biologiska klockor som tickar, ett halvtrassligt förhållande - och så den stora Lösningen på alla problem, enligt den manlige kontrahenten: vi startar ett bed-and-breakfast på franska purpurkusten, intill spanska gränsen. Så kan det gå när ena hälften av ett par - Cecilia - bara vill ha barn, helst genast, och den andre - Gabriel - dels inte riktigt vill, dels inte riktigt kan, kanske. Och framför allt inte vill tala om det...
 
Så romanen handlar dels om den här välja-liv-krisen, och dels om hustrassel utomlands. Trassel med ekonomi, med renovering, med språk, med konventioner. Ett litet pikant snedsprång på det, jobbiga inhysingar och en åldrad fransk hippie. Och förstås en massa sol, blått hav - och croissanter.
 
Jag tycker det här är en trevlig bok. Inget Nobelpris i sikte, men det är knappast avsikten heller - det här är underhållningslitteratur, men ändå med litet att tänka på. Estassy får ihop blandningen av relationsproblem och drastisk humor på ett ganska elegant sätt, och lyckas få både Cecilia och Gabriel att verka sådär lagom sympatiska, och framför allt trovärdiga. 
 
Med sina knappt 300 sidor är Croissants till frukost dessutom alldeles precis lagom lång - historien räcker inte till mer, och med färre sidor hade det blivit rumphugget. Men nog känns det som en fortsättning ligger och lurar i vassen - hoppas innerligt att skurken får vad han förtjänar i den!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela