biblioskop.blogg.se

Pelleskopmatten läser och tycker.

Mera bokbloggsjerka!

Publicerad 2014-04-11 14:01:55 i Allmänt,

Men tänk hur det kan bli! Ämnet för jerkan, ni vet:
 
Har du någonsin råkat ut för att du inte alls känner för att läsa någon av de böcker som står i din bokhylla? Om ja, vad gjorde du åt det? Om nej, tror du att det någonsin kommer att hända dig?
 
Jag läste och formulerade ett slags svar. Och sedan började jag läsa andra bloggar, och andra svar - och det visar sig att här finns utrymme för tolkning!
 
Min läsning är den här: har det skett att jag har letat i mina bokhyllor efter något att läsa och inte funnit någon enda bok som jag vill läsa. Och det har jag svarat på, här.
 
Andra däremot läste ämnet så här: finns det i din bokhylla någon enstaka bok som du inte känner för att läsa?
 
Och det blir ju ett helt annat svar, då.Nämligen: dels finns det ju böcker som jag bara läser några sidor av och sedan inser att - näe, ALDRIG! Ett exempel på en sådan bok är I'm with the band av Pamela Des Barres. Gud sig förbarme. I sådana fall gör jag processen kort: putt ner i en kasse som bärs bort till loppisen nästa gång jag skall ditåt. Eller i extremfall (tror nästan att Des Barres var ett sådant) - raka vägen ner i hushållssoporna. Jodå.
 
Men sedan finns det ju böcker som jag "tror på", fast jag inte riktigt vill läsa dem just då och där. Ett exempel är Analys av ett mord av Jed Rubenfeld (för övrigt gift med Amy Chua som skrev den omtalade Battle Hymn of the Tiger Mother.) Den här boken handlar om Freud som detektiv, ungefär. Jag är övertygad om att jag kommer att tycka om den, någon gång. Men - läget har inte varit rätt, hittills. Den har stått i hyllan i snart fem år...
 
Ett annat exempel är James Meek: Den yttersta kärlekens gulag. Sibirien, vinter, 1919. Förrymd lägerfånge, halvt galen av hunger och köld. Och så förälskelse på det, och krutdurken som exploderar. Klart att jag kommer att ÄLSKA den här boken. Jag ska bara få lust att läsa den först - hittills har den väntat i åtta år.
 
Och vad gör jag åt det? Ingenting, förstås. De här böckerna behåller jag - ibland tänker jag att jag skall göra en särskild pipeline-hylla - en sån som jag kan gå till i sådana fall som jag tänkte mig i min första tolkning av ämnet. Så långt har jag för all del inte kommit, men jag tror det är en bra idé.
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Hanneles bokparadis

Publicerad 2014-04-11 14:11:16

Toppen att loppis finns :)

Postat av: Mia Eggimann

Publicerad 2014-04-11 14:58:36

Oj kunde man tolka på olika sätt, det tänkte inte jag på, hihi.
Jag har böcker som stått i hyllan i massa år men så tänker jag, nåja någon gång så.
Mia

Postat av: Sanna

Publicerad 2014-04-11 15:02:59

Vad intressant, jag tänkte inte på de olika tolkningsmöjligheterna! Det blir ju lite annan fråga då, ja.

Postat av: Vargnatts bokhylla

Publicerad 2014-04-11 19:52:21

Hm tänkte inte heller på att det gick att tolka den olika! :)

Postat av: Holavedsbruden Ewa K

Publicerad 2014-04-11 20:30:54

Kul med olika tolkningar och alla olika svar. Blev riktigt spännande :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela